امکانات بهداشتی در بازگشایی مدارس

معاون تربیت‌بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران گفت: تقریبا هفتاد وهفت درصد دانش‌آموزان تهرانی دُز اول واکسن کرونا را تزریق کردند و حدود ۵۳ درصد نیز دُز دوم را زدند. همچنین بیش از ۸۳ درصد فرهنگیان پایتخت واکسن کرونا را تزریق کردند.

به گزارش بهداشت نیوز، طبق اعلام مسؤولان وزارت آموزش و پرورش، فرایند بازگشایی تمام مدارس کشور از روز گذشته یعنی اول آذر آغاز شده است. تعدادی از مدارس مجوز بازگشایی را دریافت کردند و کلاس‌های درس دایر شدند اما برخی مدارس هم هنوز آماده بازگشایی نیستند. البته بازگشایی مدارس به معنای حضور هر روزه دانش‌آموزان در مدرسه نیست بلکه متناسب با شرایط مدرسه، یک روز یا چند روز در هفته دانش‌آموزان به مدرسه می‌روند. در این خصوص خانواده‌ها سؤالات متعددی برای حفظ سلامت فرزندان‌شان دارند.

برای پاسخ به سؤالات خانواده‌ها با حسن محمدی معاون تربیت‌بدنی و سلامت آموزش و پرورش شهر تهران به گفت‌وگو نشستیم و نتایج زیر را بدست آوردیم :

  • فرایند ایجاد کمیته سلامت مدارس
  • آموزش‌ها در تمام مدارس به صورت ترکیبی خواهد بود.
  • واکسیناسیون شرط حضور در مدرسه نیست.
  • اساس بازگشایی حضوری داشتن تهویه مناسب در کلاس درس است.
  • بعضی دانش‌آموزان باید فقط آموزش غیرحضوری ببینند.
  • بچه‌ها به ماسک زدن عادت می‌کنند.
  • واریز در مجموع ۱۹.۵ میلیارد تومان سرانه بهداشتی به حساب مدارس پایتخت.
  •  پروتکل‌ها در بازگشایی مدارس رعایت شده است.

قرار بود کمیته‌ سلامت در مدارس شکل بگیرد. نقش شما به عنوان معاونت تربیت‌بدنی و سلامت بر کمیته‌های سلامت چگونه است؟

نظارت ما خوشه‌ای است. چرا که نیروهای‌مان در حوزه استان، آنچنان نیست که بگوییم همه مدارس را خودمان بازدید می‌کنیم.
مدارس بر اساس بخشنامه موظف بودند که کمیته بهداشت را تشکیل دهند که این کار را انجام دادند؛ در کمیته سلامت، مراقبت یا رابط سلامت مدرسه، مدیر مدرسه، معاون مدرسه، یک نفر از انجمن اولیا و مربیان و نماینده معلمان حضور دارند.

  • این افراد بر اساس دستورالعمل، وضعیت کلاسی و بهداشتی مدرسه را چک می‌کنند تا مشخص شود امکاناتی که در مدرسه وجود دارد با استانداردهایی که ابلاغ شده، چقدر همخوانی دارد.
  • بیش از ۳ هزار بازدید از مدارس شهر تهران به صورت میدانی انجام دادیم.
  • مدلی که مدرسه پیشنهاد داده است را با استانداردها تطبیق داریم؛ به عبارت دیگر  راستی آزمایی کردیم.
  • بر اساس گزارش‌هایی که به دستمان می‌رسد نیز نظارت‌ می‌کنیم.

 ممکن است یک مدرسه اعلام کند که می‌تواند آموزش حضوری را به طور کامل اجرا کند؟

خیر، آموزش کاملاً حضوری نداریم بلکه آموزش‌ها ترکیبی است. و در مدارسی که کلاس‌ها ۳۰ نفره یا بیشتر هستند نیز بچه‌ها گروه‌‌بندی می‌شوند.

ما و گروه‌های نظارت زیر مجموعه دانشگاه‌های علوم پزشکی به طور مستمر در حال نظارت هستیم و هر جا عدم رعایت استانداردها و پروتکل‌ها را ببینیم، تذکر می‌دهیم و درخواست می‌کنیم تا اصلاح صورت گیرد؛ از خانواده‌ها هم تقاضای‌مان این است که اگر با مواردی مواجه شدند که نشان دهنده عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی هست، از طریق سامانه نظارتی اطلاع‌رسانی کنند تا همکاران‌مان ورود پیدا کنند و جلوی مشکل را بگیرند.

آیا شرط حضور در کلاس درس، واکسیناسیون است؟ اصلا واکسناسیون معلمان و دانش‌آموزان اجباری است؟

برای دانش‌آموزان و فرهنگیان اجباری نیست. واکسیناسیون شرط حضور در مدرسه نیست و کسی نمی‌تواند اعلام کند که اگر دانش‌آموزی واکسن نزده، او را سر کلاس راه نمی‌دهیم. اما توصیه ما به عنوان وظیفه اجتماعی به همه همکاران‌مان، همه مدیران و همه خانواده‌های عزیز این است که کمک کنند تا این اتفاق بیفتد.

اساس بازگشایی حضوری داشتن تهویه مناسب در کلاس درس است

برخی خانواده‌ها عنوان می‌کنند که طی دو هفته گذشته فرزندشان به مدرسه رفته و به دلیل باز بودن پنجره‌های کلاس، سرما خورده است و نسبت به این شرایط گلایه داشتند.

در پروتکل‌‌ها اعلام شده است که مثلا در طول یک ساعت، ۶ بار هوا باید داخل کلاس بچرخد. در دستورالعمل آمده است که در شرایط زمستانی حتما دانش‌آموزان با لباس زمستانی مناسب و گرم در کلاس حضور پیدا کنند.

از ورود دانش‌آموزی که علائم بیماری سرماخوردگی دارد به مدرسه جلوگیری می‌شود تا خانواده‌ها در این زمینه خیالشان راحت باشد که هیچ مشکلی پیش نمی‌آید.

از سوی کنار آموزش حضوری، همچنان آموزش غیرحضوری، مدرسه تلویزیونی  و شیوه‌های دیگر آموزشی همچنان فعال است و تا وقتی که مطمئن شویم که شرایط دانش‌آموز برای حضور در مدرسه مناسب نیست حتما شیوه‌های دیگر ادامه خواهد داشت. چرا که سلامت دانش‌آموزان از همه چیز مهم‌تر است.

دانش‌آموزانی که باید فقط آموزش غیرحضوری ببینند

دستورالعمل عمومی نوشته شده است ولی اعلام کرده است که اگر دانش‌آموزانی در گروه‌های خاص هستند مثلا دچار بیماری زمینه‌ای ویژه هستند. بیماری‌ قلبی ـ عروقی، پیوند اعضا، سرطان و … دارند یا از داروهایی مثل کورتون استفاده می‌کنند، لازم است از شیوه غیرحضوری برای آموزش‌شان استفاده شود و اجباری به حضورشان در مدرسه نیست. البته این گروه‌ها در مورد معلمان هم وجود دارد.

اینکه دانش‌آموزی در این گروه قرار می‌گیرد نیازمند گواهی پزشک متخصص و تأیید پزشک معتمد آموزش و پرورش هست.

بچه‌ها به ماسک زدن عادت می‌کنند

فقط دانش‌آموز در هنگام فعالیت ورزشی نباید ماسک بزند و در این حالت توصیه نمی‌کنیم البته فعالیت‌های ورزشی حتما در فضای آزاد و باز انجام می‌شود.

از مدیران خواسته شده است که به اندازه مصرف دو هفته مواد ضدعفونی کننده، وسایل بهداشتی مانند ماسک و … را به عنوان ذخیره در انبارهای‌شان داشته باشند تا اگر دانش‌آموزی فراموش کرد ماسک با خود بیاورد یا در مدرسه ماسکش کثیف شد، به او بدهند.

ساعت کلاس درس چقدر باید باشد؟

ساعت کلاس درس در پروتکل‌ها محدودیتی ندارد اما توصیه پیشنهادی این است که مدت زمان کلاس در دوره متوسطه دوم، یک ساعت، در متوسطه اول، ۴۵ دقیقه و در ابتدایی ۳۵ دقیقه باشد.

چند زنگ می‌تواند در یک روز باشد. مثلا مدرسه‌ای از ساعت ۸ تا ۱۱ سه زنگ درس بگذارد، مشکلی نیست؟

مشکلی نیست اما چون تعداد کلاس‌ها زیاد است و مدارس با تراکم دانش‌آموزی مواجه هستند، حضور دانش‌آموز دو روز در هفته یک ساعت یا یک ساعت و نیم بیشتر نمی‌شود. چون باید پروتکل‌ها رعایت شود و تعداد دانش‌آموز در کلاس نباید زیاد باشد.

مطالب مرتبط :

keyboard_arrow_up